top of page

Historia/Lineage

SENIOR GRANDMASTER EDMUND K. PARKER

Ed Parker.JPG

Mr. Ed Parker, ursprungligen från Hawaii, är den obestridde “Fadern” av American Karate. Han öppnade sin första kommersiella Karatestudio 1954. 1961 hänvisade Time Magazine till Mr. Parker som “Högste präst och profet av Hollywoodsekten”. Han lärde ut Kenpo till så välkända personer som Robert Wagner, Blake Edwards, Robert Culp, Robert Conrad, Darrin Mcgavin, Jose Ferrar, Elvis Presley och många många fler.

Mr. Parker var aldrig nöjd med patenterade svar. Medan han trodde att tradition var användbar så placerade han betoningen på logik över tradition. Hans Kenpo har varit effektiv allt sedan starten och kommer att vara effektiv även i framtiden! Idag har Mr. Parkers Kenpo expanderat över hela världen med skolor utöver USA bland annat i Australien, Belgium, Chile, Canada, Danmark, England, Frankrike, Grekland ,Guatemala, Holland, Italien, Irland, Mexico, New Zeeland, Spanien, Sverige, Tyskland, och Venezuela. Nya skolor bildas ständigt.

GRANDMASTER RICHARD “HUK” PLANAS

Huk Planas

Mr Planas började sin kenpoträning I Fresno Californien I slutet av 60-talet under Steve Labounty och Tom Kelly. Han flyttade med Tom Kelley för att öppna en skola i El Paso Texas för att sedan flytta till Pasadena Kalifornien för att jobba åt Ed Parker 1969. Han erhöll sitt svarta bälte och alla de andra graderna av Ed Parker upp till svart bälte 7:e Dan detta var 1985. Det var det högsta graden utgiven av Ed Parker bland sina elever. Han var huvudansvarig för Ed Parker´s skola i Pasadena i många år men även vice-ordförande de sista 10 åren som Ed Parker levde för den världsomfattande organisationen IKKA (International Kenpo Karate Association). Mr Planas var delaktiv i framtagandet av original manualerna som än i dag används för att undervisa i Kenposkolor över hela världen.

Efter Mr Parkers död bildades de många nya Kenpo organisationer, som i sin tur graderade upp Mr Planas till både 8:e, 9:e och 10:e graden svart bälte. Han är expert i Kenpo men han har även tränat många andra arter som bl.a. Judo, Tai Chi, Kung Fu, Shotokan och silat.

Idag reser Mr Planas på heltid och undervisar sina privata elever men även seminarier vid olika tillställningar och events. Han har en stor grupp av olika skolor i USA med reser regelbundet till olika platser i Europa, Central och Syd-Amerika.

Mr Planas är känd för att vara ”lärarnas lärare” Mr Planas undervisar varför man gör något och sedan hur man utför det på bästa sätt. Allt baserat på de regler och principer som systemet är strukturerat runt.

SENIOR PROFESSOR INGMAR JOHANSSON

Ingmar Johansson.jpg

Ingmar startade sin Kenpoträning 1985. Efter tre års träning av boxning ville han träna något med mer helhet, både händer och fötter och där den mentala och filosofiska aspekten av träningen hade stort inflytande. Med boxningen i bagaget kom han i kontakt med Kenpo Karate. Under resten av 80-talet tränade Ingmar med Kenpofolk från Chile. En blandning av Shotokan och amerikansk Kenpo. 1991 begav han sig till kenpons stora mecka och utvecklingsplats Pasadena i Kalifornien där han började sin utveckling och förändring till Ed Parker´s Kenpo Karate. Samma år kom Ingmar i kontakt med Graham Lelliott som var en av Mr Parker´s svartbältare på Jersey i Engelska kanalen. Mr. Lelliott har varit och kommer alltid vara Ingmars första instruktör och vän, mannen som vägledde och hjälpte honom när han var i störst behov av hjälp.

1993 graderade Ingmar till svart bälte på Jersey och sedan dess har han graderat 1995 i Madrid, 1998 i Jersey och 2001 i Fresno, Kalifornien. Grandmaster Richard "Huk" Planas har graderat Ingmar till 5:e dan februari 2006, 6:e dan maj 2012 och 7:e dan maj 2018.

 

Den linje Ingmar följer idag är Sifu Richard “Huk” Planas. Han träffade Grandmaster Planas 1996 i Baltimore, USA på ett stort internationellt träningsläger. Mr Planas anses vara Kenpons mest kunniga instruktör idag. Ingmar är den förste eleven under Mr Planas som blir graderad i Europa. 2007 fick Ingmar “The Patch” som är ett erkännande från Grandmaster Planas att man kan systemet till hans personliga tillfredsställelse och den förste utanför USA som fått det.

bottom of page